parsley, herb, food
Zdraví a životní styl

Znáte největší vitamínové bomby?

Vitamíny jsou pro správné fungování lidského organismu nepostradatelné, jednak jsou biokatalyzátory chemických reakcí a část z nich také vytváří významnou ochranu proti volným radikálům a řadí se tak do skupiny sekundárních antioxidantů. Je to vitamín A  jeho prekurzory beta – karoteny, vitamín C a E. Představme si největší vitamínové bomby, mezi kterými jsou potraviny, které by jste mezi nimi ani nehledali.

Pšeničné klíčky

Spousta potravin je dnes řazeny mezi tzv. superpotraviny, ale na pšeničné klíčky se neprávem pozapomíná. Přitom tato potravina patří mezi nejzdravější a nutričně nejvyváženější potraviny vůbec. Je největší zásobárnou vitamínu E a obsahuje celý komplex vitamínů B (mimo B 12), což je předurčuje k zařazení mezi potraviny s největším anti-aging efektem. Vysoký obsah vitamínu E zpomaluje stárnutí organismu a vyhlazuje vrásky. Přítomnost vyváženého komplexu vitamínů B  zaručuje dobré psychické zdraví, podporuje bystrost a zdravou činnost mozku a je také účinným antidepresivem. Ve 100 g pšeničných klíčků je 27 mg vitamínu E, což je opravdu bomba.

Luštěninové klíčky

Pokud necháme naklíčit nejrůznější luštěniny jako je například čočka, fazole, mungo, špalda, oves nebo žito, získáme potravinu přímo nabitou vitamíny A, C, D a E. Zlepšují funkci imunitního systému a jsou dobrou prevencí proti širokému spektru nemocí, mezi něž patří i nádorová onemocnění. Naklíčené luštěniny konzumujeme za syrova bez tepelné úpravy.

Kysané zelí

Kysané zelí projde procesem mléčného kvašení a tím se stává neuvěřitelně zdravou potravinou s vysokým obsahem vitamínu C (160 mg na 1 kg) a také vitamínu E. Kyselina mléčná přispívá k celkové regeneraci organismu. Vitamíny C a E mají omlazující účinky. Představují také dobrou ochranu kardiovaskulárního systému a prevenci infarktu a mozkové mrtvice. Pravidelná konzumace kysaného zelí posiluje imunitu a celkové zdraví.

cabbage, herb, white cabbage

Petrželová nať

Všeobecně není moc známo, že nať z petržele obsahuje největší množství vitamínu C. Na 100 g petržele připadá 450 – 700 mg vitamínu C. Petrželová nať je navíc nabitá karotenoidem zeaxantinem, který přispívá k dobrému zraku. Přidanou hodnotou, která je obsažena v petrželové nati, je látka zvaná apiin, která zvyšuje sexuální chuť a výkonnost. Vysoký obsah kyseliny listové přispívá ke správnému fungování lidského organismu.

parsley, herb, food

Kiwi

Plody kiwi jsou obrovskou zásobárnou vitamínu C. Už jedno a půl kiwi zajistí denní přísun vitaminu C a představuje tak silnou antioxidační ochranu, navýšení imunity, zpevnění žil a cév, zlepšení vidění i nálady.

Rajčata

Plody rajčat obsahují velké množství vitaminu C, E a karotenoidu zvaného lykopen, který je silným antioxidantem. Uvolňuje se ale až při tepelném zpracování a má obrovský přínos pro lidský organismus; u mužů je důležitý pro zdravou prostatu. Nejlepší je tedy rajčata konzumovat v omáčkách, polévkách, kečupech nebo pyré.

Ibišek súdánský

Ibišek súdánský je keř, jehož sušené květy se používají pro vaření čaje s příjemnou nakyslou chutí. Vysoký obsah vitamínu C, vitamíny skupiny B a flavonoidy v něm obsažené, zajišťují dokonalou ochranu před civilizačními nemocemi, snižuje krevní tlak, zvyšuje propustnost kapilárních cév, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu a hladinu cukru v krvi, chrání lidské buňky a podporuje regenerační procesy.

Vitamínové bomby jsou výborným řešením, pokud potřebujeme rychle doplnit energii a při dlouhodobé konzumaci mají celkově velmi příznivý účinek na lidské zdraví.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *